Naar hoofdinhoud Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu

Jouw favoriete vacatures

Klik op onderstaande functietitel(s) voor meer informatie over deze vacature(s). Je kunt dan ook direct solliciteren.

  Thijs is van beleid voor laagdrempelige opvang in de stad

  Het verhaal van Thijs

  Het helpt als je de praktijk goed kent, voordat je gaat adviseren en beleid uitstippelen.

  Thijs van Westrienen is Beleidsadviseur zorg & maatschappelijke opvang. Hij houdt zich onder andere bezig met het vinden van bestaande en nieuwe woonvormen en het organiseren van laagdrempelige opvang voor daklozen en kwetsbaren in de stad. Daarnaast is er de beleidskant van de zorg, waar het hele team zich voor inzet. Thijs startte acht maanden geleden bij de gemeente Rotterdam en werkte daarvoor zes jaar bij het Leger des Heils.

  Waarvan word je enthousiast in je werk?

  Ik heb interesse in complexe puzzels. Wat ik doe is uniek uitzoekwerk. Bijvoorbeeld een tussenoplossing zoeken voor kwetsbare mensen in de fase vóór zelfstandig wonen. En het organiseren van winteropvang voor daklozen of migranten. Het is soms frustrerend, maar ook erg boeiend om mee bezig te zijn. Als gemeente Rotterdam wil je alle mensen die recht hebben op een woning een plek geven, ook diegenen waar niet iedereen positief tegenaan kijkt. De verslaafden, de lastige buren. Het voelt goed om iets te doen voor de stad. En de stad bestaat natuurlijk uit mensen. Ik ben ervan overtuigd dat als  je goed voor de mensen zorgt, je goed voor de stad zorgt.

   

  Letterlijke aanpakkers worden in Rotterdam beschouwd als helden.

  Wat is een moment dat je niet zult vergeten?

  Nou, bijvoorbeeld toen we in een wijk winteropvang organiseerden en de omwonenden daar positief op reageerden! Er is al kritiek genoeg, dus dat is fijn om te horen. En op een meer persoonlijk vlak: ik ben digitaal begonnen, zoals iedereen in coronatijd en ik ben toen ontzettend warm onthaald. Er is veel humor in het team en je kan ook gewoon kritisch zijn. Er is altijd tijd voor een gesprek. Ook vanuit de leidinggevenden, niemand zit hoog op de troon.

  Waarom heb je voor de gemeente Rotterdam gekozen?

  Ik heb zes jaar bij het Leger des Heils in Rotterdam gewerkt. In dat werk leer je zowel de lelijke kant als juist de mooie kant kennen van de stad. De stap naar de gemeente voelde logisch aan, ik wilde meer kunnen adviseren richting beleidsvorming. Wat voor zorg willen en kunnen wij bieden? Welke pittige keuzes moeten we daarin maken? Het helpt als je de praktijk goed kent, voordat je gaat adviseren en beleid uitstippelen. Ik wil graag meewerken aan het inrichten van de samenleving. Mijn studieachtergrond in de zorgethiek is een inspiratiebron.’

  Waar ben jij van?

  Ik ben van het organiseren van goede maatschappelijke opvang in de stad. Dat vergt een heel team en veel samenwerking. Het begint met een idee, dat moet worden uitgewerkt in een plan en daarna is er de uitvoering. Dat hele traject houdt mij bezig.

  Er is veel ruimte om dingen te doen. Wil je de leiding nemen, dan kan dat.

  Waaraan merk je dat er een Rotterdamse manier van werken is in jullie team?

  Dat is toch wel die mentaliteit van mouwen opstropen en aanpakken. Dat sloot ook aan bij de Leger des Heils mentaliteit. Ik heb een tijdje in een andere gemeente gewerkt en toen miste ik dat. Hier gaan werken, voelde daarom als thuiskomen. Letterlijke aanpakkers worden in Rotterdam beschouwd als helden. Afgelopen winter zagen we die mannen bezig om in alle vroegte en kou de wegen ijsvrij te maken, dat zijn echte helden. Prachtig gewoon!  Rotterdam is constant in ontwikkeling, er is veel ruimte om dingen te doen. Wil je de leiding nemen, dan kan dat.

  Wat zou je nieuwe collega’s willen meegeven?

  Durf te twijfelen en stel vragen! Ook op ons sociale intranet RIO krijg je altijd reacties op je vraag. Wees niet bang om op je bek te gaan, daar heeft nog nooit iemand iets aan overgehouden behalve nieuwe kennis.

  Meer verhalen lezen?

  Ik ben van tot het uiterste gaan voor mensen die hulp nodig hebben.

  Het verhaal van Edna

  Lees meer