Naar hoofdinhoud Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu

Jouw favoriete vacatures

Klik op onderstaande functietitel(s) voor meer informatie over deze vacature(s). Je kunt dan ook direct solliciteren.

  Anne-Marie is van panden aankopen voor nóg fijner wonen in Rotterdam

  Het verhaal van Anne-Marie

  "Ik vind het mooi dat we op een bepaalde manier bijdragen aan de ontwikkeling van de stad."

  Sommige panden, straten of buurten in Rotterdam voorzien niet meer in de huidige behoeften. Om er gezond, veilig en prettig te kunnen blijven wonen, is grootscheepse renovatie of zelfs sloop en nieuwbouw nodig. Om dat te kunnen doen, moet de gemeente de panden eerst in eigendom hebben. Verwerver Anne-Marie koopt ze namens de gemeente van de eigenaren.

  Waar ben jij van?

  Ik ben verwerver. Dat houdt in dat ik panden aankoop waarmee de gemeente aan de slag kan. Vaak gaat het om panden in oude wijken die gesloopt moeten worden. Ik voer gesprekken met de eigenaren van zo’n pand over de aankoop en bied een schadeloosstelling. Die bestaat uit een marktconforme prijs voor het object zelf en vaak ook een onkostenvergoeding voor hun verhuizing. Dat klinkt simpel, maar voor de mensen die er wonen is het enorm ingrijpend. Er staat wel iemand op de stoep die je vriendelijk doch dringend verzoekt je huis te verkopen en verlaten. Terwijl ze er misschien al 40 jaar wonen, en vergroeid zijn met hun huis en hun buurt. Daar ben ik mij heel erg van bewust en als het even kan probeer ik daar rekening mee te houden.

  Waarvan word je enthousiast in je werk?

  Ik vind het mooi dat we op een bepaalde manier bijdragen aan de ontwikkeling van de stad.  Het is natuurlijk maar één stap in het proces, maar het is wel een belangrijke stap. Zolang de gemeente de grond en de panden niet in eigendom heeft, valt er niets te ontwikkelen. We worden ook al heel vroeg in het proces betrokken. Al voor we daadwerkelijk gaan verwerven, maken we een raming van de te verwachten verwervingskosten. Die is nodig voor de budgettering van het project. Daarbij komt mijn achtergrond als taxateur goed van pas. En wat ik ook fijn vind, is dat ik in deze functie echt de wijken in ga.”

  Ik ga het liefst bij eigenaren thuis langs, dat praat makkelijker dan door de telefoon.

  Welke momenten blijven je bij?

  Het moment dat je met een eigenaar tot overeenstemming komt. Het is altijd fijn als je, zeker na een stroef lopend begin, prettig uit elkaar gaat. Als we niet over hoeven te gaan tot onteigenen maar als ze er gewoon een goed bedrag en een goed gevoel aan overhouden. Ik heb meegemaakt dat ik na afloop van een verwerving nog even contact had met de uitgekochte eigenaren en dat ze zeiden: ‘Wat ben ik blij met hoe het gelopen is. Eigenlijk woonde ik er al niet meer op mijn gemak, omdat de buurt niet meer hetzelfde was als vroeger. Ik ben er echt op vooruitgegaan.’ Dat geeft mij voldoening.

  Waarin voel jij dat je voor en met de stad Rotterdam werkt?

  Ik ga het liefst bij eigenaren thuis langs, dat praat makkelijker dan door de telefoon. Dus ik kom in de hele stad, praat met bewoners, zie wat er gebeurt. En wij zijn altijd al voor in het proces betrokken, dus zien een project groeien. Zo werk ik nu bijvoorbeeld mee aan het project Urkersingel. Daar komt over een paar jaar nieuwbouw maar we zijn nu al actief aan het verwerven. Dan voel je je echt onderdeel van zo’n project.

  Waarom is de gemeente Rotterdam dé plek om te werken?

  Ik heb collega’s die al 25 jaar of zelfs nog langer in dienst zijn. Die zitten meestal niet al die jaren op dezelfde stoel. Je kunt je binnen de gemeente blijven ontwikkelen; er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden! Maar voorlopig zit ik hier wel op mijn plek.

  Meer verhalen lezen?

  Ik ben van maatschappelijke impact creëren met commerciële projecten

  Het verhaal van Christiaan

  Lees meer

  Ik ben van de verkoop van Rotterdamse kavels in goede banen leiden

  Het verhaal van Chantal

  Lees meer

  Ik ben van maximale waarde behalen met de grond in Rotterdam

  Het verhaal van Daniël

  Lees meer

  Ik ben van rechtmatig grond verwerven voor een nog mooiere stad

  Het verhaal van Bas

  Lees meer

  Vergelijkbare vacatures

  • WO
  • 36 uur
  • Ruimtelijke ordening
  • € 4020 - € 5725 p.m.