Naar hoofdinhoud Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu

Jouw favoriete vacatures

Klik op onderstaande functietitel(s) voor meer informatie over deze vacature(s). Je kunt dan ook direct solliciteren.

  Edward is van duurzamer vervoer en daardoor een duurzamere stad

  “Ik zou iedereen willen meegeven: blijf niet stilzitten, ga op onderzoek uit en haal overal je kennis vandaan.”

  Edward is manager verhuur bij SB V&M: Stadsbeheer Vervoer en Materieel. Deze afdeling beheert het gehele wagenpark van de gemeente Rotterdam, van de poepscooters tot de vuilniswagens, en bedient onder andere ook Stedin en de vuilophaaldiensten van enkele omliggende gemeenten. Hij studeerde HEAO Bedrijfseconomie, werkte hiervoor 12 jaar bij een landelijke verhuurmaatschappij van auto’s en commerciële voertuigen en begon in januari 2018 bij de gemeente Rotterdam.

  Waarvan word jij enthousiast in je werk?

  “Dat gaat eigenlijk op twee manieren: Op langere termijn word ik enthousiast als ik zie dat we goed op weg zijn om de collegedoelstelling te halen. In de zomer van 2018 besloot het college dat in 2023 alle personenvervoer van de gemeente emissieloos moet zijn, in 2025 de busjes en veegwagens, en in 2030 alle voertuigen. Op de korte termijn word ik blij wanneer ik mensen enthousiast terug zie komen van hun eerste rit met een elektrisch voertuig, bijvoorbeeld een elektrische fiets of een personenauto. Wij verzorgen hier ook de auto’s waarmee incidentele ritten voor-de-baas gemaakt worden, en we kunnen zo mensen kennis laten maken met elektrische vervoer en de angst voor de nieuwigheid wegnemen. Het voelt soms bijna als missiewerk! Maar er komt vast een punt waarop mensen het juist raar gaan vinden dat je auto nog op benzine of diesel loopt.”

  Waarin voel jij dat je echt voor en met de stad Rotterdam werkt?

  “Grote organisaties worden pas sinds kort echt bewust van het feit dat er iets moet veranderen, en hier is de verandering daadwerkelijk al aan de gang. Ik heb het gevoel dat we precies in de tijdgeest passen, met ons credo van verschonen, vernieuwen en verminderen van ons wagenpark. Rotterdam laat zien dat we niet bang zijn om voortrekker en proeftuin te zijn voor de energietransitie.”

  Ik heb het gevoel dat we precies in de tijdgeest passen, met ons credo van verschonen, vernieuwen en verminderen van ons wagenpark.

  Waarom vind jij de gemeente Rotterdam dé plek om te werken?

  “Ik was mijn vorige baan nog lang niet zat, maar ik kreeg wel het gevoel dat ik het jaar van tevoren uit kon tekenen, en het volgende jaar ook. Het was nog steeds leuk, maar werd een tikje voorspelbaar. Hier heb ik dat helemaal niet. Mijn oude werkgever is mondjesmaat bezig met elektrische auto’s, hier heb ik het gevoel dat ik middenin de groene revolutie zit. Bovendien is de gemeente een organisatie waar je niet snel op uitgekeken bent, er is zoveel variatie aan mensen en vakgebieden. Als je nieuwsgierig bent en blijft, kun je hier veel leren. Als je ergens mee zit, kun je altijd bij collega’s raakvlakken en hulpmogelijkheden vinden. En als iedereen meer deelt over haar of zijn werk, kunnen we meteen ervoor zorgen dat we dingen niet dubbel doen.”

  Waar ben jij van?

  “Ik ben van… duurzamer vervoer en daardoor een duurzamere stad. Het moet eigenlijk ook niet ophouden bij auto’s, want fietsen en lopen is nog duurzamer. In feite is de meest duurzame reis ‘geen reis’, maar je kunt natuurlijk niet alles per telefoon en e-mail afdoen.”

  Wat is jouw drijfveer?

  “Klinkt een beetje dramatisch, maar mijn drijfveer is het besef dat het noodzakelijk is om te veranderen, over te stappen van fossiele brandstof naar hernieuwbare energiebronnen. Ik woon in Rotterdam, zowel voor woon-werkverkeer als recreatief zit ik veel op de fiets. Ik ben de laatste jaren veel bewuster geworden van het feit dat de CO2 en het fijnstof ook in mijn longen terechtkomen. Een aantrekkelijke stad moet eigenlijk geen uitlaatgassen op straat hebben. Mijn werk draagt daar hopelijk aan bij.”

  Mijn drijfveer is het besef dat het noodzakelijk is om over te stappen van fossiele brandstof naar hernieuwbare energiebronnen.

  Is er een bijzonder moment dat je bij zal blijven?

  “Niet één specifiek moment, meer de processen. Ik vind de opbouw van het elektrische wagenpark indrukwekkend. Begin 2018 hadden we vier 100% elektrische personenauto’s, nu zijn dat er al bijna zeventig. En dat is geen uitbreiding maar vervanging van auto’s op fossiele brandstof. Er rijden nu ook al twee volledig elektrische vuilniswagens en nummer drie is in bestelling. Van een idee op de Coolsingel, tot een doortimmerd en rendabel plan dat wij mogen uitvoeren, dat is mooi om mee te maken.”

  Wat zou je iedere nieuwe collega mee willen geven?

  “Ik zou zeggen: blijf niet stilzitten, ga op onderzoek uit en haal overal kennis vandaan. Of korter gezegd: bouw een netwerk op. Ik heb het zelf ook gedaan, ik ben er nog steeds mee bezig eigenlijk. Veel mensen waarderen ook dat je gewoon op ze afstapt, om te kijken wat je samen beter kunt doen.”

   

  Meer verhalen lezen?

  Ik ben van het ontwerpen van een leefbare en duurzame stad

  Het verhaal van Yolanda

  Lees meer

  Ik ben van maximale waarde behalen met de grond in Rotterdam

  Het verhaal van Daniël

  Lees meer

  Ik ben van de verkoop van Rotterdamse kavels in goede banen leiden

  Het verhaal van Chantal

  Lees meer