Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Bas is van rechtmatig grond verwerven voor een nog mooiere stad

Het verhaal van Bas

"Het inzetten van voorkeursrecht en onteigening vraagt om uiterste zorgvuldigheid."

Om van Rotterdam een nog fijnere stad te maken om te wonen, werken en recreëren, moet er regelmatig verbouwd en gebouwd worden. Het kan dan zijn dat daar grond voor nodig is. Ruimtelijke plannen zijn er volop, maar de grond is schaars en het verwerven ervan gaat niet vanzelf. Adviseur Gebiedsontwikkeling Wvg/Onteigening Bas Lammerts van Bueren adviseert op het gebied van (grond)verwerving, vestigt voorkeursrechten waarmee de gemeente het eerste recht van koop heeft en verzorgt onteigeningsprocedures.

Waar ben jij van?

Kort gezegd, adviseer ik op het gebied van (grond)verwerving, de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) en onteigening. Dit zijn de drie instrumenten die wij als gemeente kunnen inzetten om grond te verwerven. Samen met mijn collega’s die vooral panden verwerven, stel ik de verwervingsstrategie op. Ook de planning en de kostenraming doen we samen. Daarnaast stel ik ook college- en raadsbesluiten op, zorg dat wat er gebeurt conform de wet- en regelgeving is en houd jurisprudentie bij”.

Waarvan word je enthousiast in je werk?

Als er een gebiedsontwikkeling wordt gestart waarvoor grondverwerving nodig is, is het nuttig om van tevoren een doordachte verwervingsstrategie op te stellen. Ik word vanaf het begin bij een project betrokken, als onderdeel van een team. Op deze wijze kan ik het team van strategisch advies voorzien. Dit geeft mij veel energie. Verder vind ik de juridische kant erg interessant. Is er een titel om te kunnen onteigenen? Is er sprake van nut, noodzaak, urgentie en algemeen belang? Is het wenselijk om een voorkeursrecht te vestigen? Is er een grondslag om een voorkeursrecht te vestigen? Op basis van mijn advies wordt bepaald of we het voorkeursrecht hanteren en/of dat we al dan niet zelfs overgaan tot onteigenen.”

Welke eigenschappen heb je nodig om jouw werk goed te kunnen doen?

Het voorkeursrecht en onteigening zijn instrumenten die een enorme impact hebben op bewoners en eigenaren. Deze inzetten vraagt om uiterste zorgvuldigheid. Dat betekent dat je enerzijds gevoel moet hebben voor de positie van degene die tegenover je aan tafel zit, anderzijds moet je alles checken op juridische juistheid. Daar hoef je geen jurist voor te zijn - mijn achtergrond is in ruimtelijke ordening en planologie – maar juridische affiniteit is wel zeer gewenst. Daarnaast heb je kennis nodig van ruimtelijke ordening, vastgoed en grondzaken en vaardigheden om strategisch te kunnen adviseren.

Rotterdam is een stad waar altijd iets gebeurt en die altijd in ontwikkeling is.

Waarin voel jij dat je voor en met de stad Rotterdam werkt?

Ik woon in Rotterdam dus ik zie regelmatig mijn eigen werk terug. Ik ben nu bijvoorbeeld betrokken bij Feyenoord City. Daar houd ik mij onder meer bezig met verschillende bedrijfsverplaatsingen. Feyenoord City is zo dicht bij mijn huis dat ik de ontwikkeling dagelijks kan volgen. Dat is heel speciaal..

Waarom is de gemeente Rotterdam dé plek om te werken?

Rotterdam is een stad waar altijd iets gebeurt en die altijd in ontwikkeling is. En elke wijk, elke buurt heeft een heel eigen dynamiek. Als je hier een functie hebt in de ruimtelijke ordening hoef je je nooit te vervelen. Ik ben geen geboren Rotterdammer maar ben inmiddels wel een beetje van de stad gaan houden.

Meer verhalen lezen?

Ik ben van panden aankopen voor nóg fijner wonen in Rotterdam

Het verhaal van Anne-Marie

Lees meer

Ik ben van maatschappelijke impact creëren met commerciële projecten

Het verhaal van Christiaan

Lees meer

Ik ben van de verkoop van Rotterdamse kavels in goede banen leiden

Het verhaal van Chantal

Lees meer

Ik ben van maximale waarde behalen met de grond in Rotterdam

Het verhaal van Daniël

Lees meer

Vergelijkbare vacatures

 • WO
 • 36 uur
 • Ruimtelijke ordening
 • € 3090 - € 4671 p.m.
 • WO
 • 36 uur
 • Ruimtelijke ordening
 • € 3701 - € 5372 p.m.
 • WO
 • 36 uur
 • Ruimtelijke ordening
 • € 3701 - € 5372 p.m.