Naar hoofdinhoud Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu

Jouw favoriete vacatures

Klik op onderstaande functietitel(s) voor meer informatie over deze vacature(s). Je kunt dan ook direct solliciteren.

  Hafida is van slim data gebruiken voor een schone en veilige stad

  Het verhaal van Hafida

  “Je vindt hier the best of both worlds: maatschappelijke relevantie én werken met nieuwe technologieën.”

  Eigenlijk wilde Hafida Boutahar geneeskunde studeren, maar werken in een operatiekamer zag ze bij nader inzien toch niet helemaal zitten. Met haar bètaknobbel en voorliefde voor wiskunde besloot ze de ICT-kant op te gaan. Sinds april 2019 werkt ze als data engineer bij gemeente Rotterdam.

  Hoe ben je bij gemeente Rotterdam terechtgekomen?

  “Na mijn master Computer Science ben ik als consultant bij een IT-detacheerder aan de slag gegaan. Het werk zelf vond ik interessant, maar naarmate de tijd verstreek wilde ik steeds liever maatschappelijk relevant werk doen in plaats van werken bij een winstgedreven organisatie. Gemeente Rotterdam had ik al langer in mijn vizier en toen er een vacature vrijkwam binnen het Business Intelligence Competence Center heb ik meteen gereageerd.”

  Of je bij gemeente Rotterdam doorleermogelijkheden hebt? Voordat ik begon had ik al een cursus achter de rug.

  En wat doe je daar dan?

  “Als data engineer zorg ik ervoor dat verschillende soorten data vanuit alle lagen van de stad samenkomen in een datawarehouse. Vanaf het moment dat ik bij gemeente Rotterdam binnenstapte, ben ik aangehaakt bij het programma Datagedreven Werken. Met dit programma willen we optimaal gebruik maken van de mogelijkheden van data, maar natuurlijk wel met zaken als privacy, informatiebeveiliging en ethiek in ons achterhoofd.”

  Kun je een voorbeeld noemen van ‘datagedreven werken’?

  “Op dit moment ben ik betrokken bij de ontwikkeling van een applicatie voor de Directie Veilig. We zitten nu nog in een experimentele fase, maar in de nabije toekomst is het de bedoeling dat een stadsmarinier of wijkagent op zijn mobiele device in één oogopslag allerlei gegevens over een specifieke wijk kan inzien. Denk aan kadasterdata en demografische gegevens, maar ook aan informatie over misdrijven en andere meldingen. Ook interessant: in Rotterdam wordt er op relatief grote schaal afval naast containers geplaatst. Dat noemen we ‘naastplaatsingen’ en is natuurlijk niet de bedoeling. Er gaat veel tijd zitten in het regelen van de verwijdering; een kerstboom moet bijvoorbeeld weer door een andere dienst worden opgehaald dan een wasmachine. Daarom werken we aan een tool die voorwerpen op foto’s herkent en ervoor zorgt dat er automatisch een seintje gaat naar de juiste ophaaldienst.”

  Wat vind je zo leuk aan werken voor gemeente Rotterdam?

  “Het leuke aan werken voor gemeente Rotterdam is dat je echt iets voor de stad kunt betekenen. Rotterdam is mijn thuishaven. Ik ben opgegroeid in Kralingen, maar woon inmiddels met mijn man en kinderen in Nieuw-Crooswijk. Als ik wijkagenten, containers of scanauto’s zie, denk ik aan hoe ik met mijn werk bijdraag aan een schone en veilige stad. Dan ben ik best wel trots op mezelf. En ook niet onbelangrijk: werken bij gemeente Rotterdam betekent werken op mooie locaties. Mijn uitzicht vanaf de 27ste verdieping van De Rotterdam is adembenemend.”

   

  Meer verhalen lezen?
  Robert Riteco in parkeergarage, foto van Willem de Kam

  Robert is van data-mining voor betere dienstverlening.

  Het verhaal van Robert

  Lees meer

  Roel is van grote hoeveelheden data ontsluiten die de stad vooruithelpen.

  Het verhaal van Roel

  Lees meer

  Vergelijkbare vacatures

  • HBO
  • 36 uur
  • Advies (IT)
  • € 4020 - € 5725 p.m.
  • HBO
  • 36 uur
  • Ondersteuning (IT), Uitvoering (IT)
  • € 4020 - € 5725 p.m.