Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Didem is van perfect werkende apps voor een slimme stad

Didem loopt door Rotterdam, foto van Willem de Kan

Het verhaal van Didem

"Ik zie veel van mijn dagelijks werk terug in de stad."

Didem Keles zocht een carrièreswitch. Binnen de gemeente ontwikkelde ze zich in een jaar van mediavrouw tot IT-specialist. Na 7 maanden detachering is ze nu in vaste dienst als technisch applicatiebeheerder.

Waarvan word je enthousiast in je werk?

“Mijn werk is soms echt speurwerk. Gisteren nog was er een ‘major incident’, een storing die meerdere afdelingen raakt. Ik krijg dan een melding en moet zo snel mogelijk vinden welke applicatie het probleem veroorzaakt. Pittig, want het kan overal aan liggen! Met een team van 28 mensen beheren we zo’n 400 applicaties die binnen de gemeentelijke organisatie gebruikt worden. Programma’s voor Stadsbeheer bijvoorbeeld, om onderweg documenten in te zien en gegevens te bewerken. Of applicaties waarmee collega’s nieuwe werkkleding aanvragen."

Binnen de IT-afdeling keken ze wel even op toen er ineens een gezellige dame binnenkwam.

Waar ben jij van?

"Waar ik van ben? Ik wil dus altijd zo snel mogelijk de oplossing vinden als er een storing binnenkomt. Niet alleen voor de 12.000 medewerkers van de gemeente die afhankelijk zijn van hun apps, maar voor ook alle Rotterdammers. Gisteren vond ik het probleem in het scannen van de inkomende post die naar alle afdelingen gaat. Er was een document dubbel aangeboden, waardoor je twee keer hetzelfde nummer zag en vervolgens het systeem haperde. Ik vind het leuk om elke keer weer zo’n puzzel op te lossen.“

Welk moment vergeet je niet snel?

“De IT-afdeling bestond vooral uit mannen toen ik hier kwam. Die keken wel even op toen er opeens een gezellige dame binnenkwam. Ze moesten ineens over iets anders dan techniek en voetbal praten! Maar ik ben snel geïntegreerd hoor. Grappig is dat er sinds de komst van mijzelf en een andere vrouwelijke collega, een andere dynamiek in het team is. We werken bijvoorbeeld meer samen, merk ik.”

Waarin voel jij dat je voor en met de stad Rotterdam werkt?

“Ik merk in de hele organisatie dat iedereen er echt wil zijn voor de Rotterdammers. Dat zie ik bijvoorbeeld als er iets misgaat in een applicatie waarmee mensen uitkeringen aanvragen. Je voelt dan: dit moet zo snel mogelijk weer de lucht in, anders zijn mensen er de dupe van omdat ze documenten niet kunnen versturen. Iedereen werkt keihard, om de inwoners van Rotterdammers van dienst te zijn. Ik zie ook veel van mijn dagelijks werk terug in de stad. Als ik de scanauto voorbij zie rijden, dan denk ik ‘mooi, de update van die applicatie gisteren is dus goed gegaan’.”

Als ik de scanauto door de stad zie rijden, dan denk ik 'mooi, de update van die applicatie is dus goed gegaan.

Waarom vind jij de gemeente Rotterdam dé plek om te werken?

“Als je je kansen pakt, zijn de mogelijkheden binnen de gemeente eindeloos. Er wordt heel goed gekeken naar de vaardigheden die je als mens hebt en hoe je die optimaal kunt inzetten. En dat kan in zoveel functies en afdelingen. Ik ben heel blij met de kans die ik gekregen heb. Ik was zeker geen IT-er toen ik solliciteerde, maar zzp’er in de mediawereld. Daarin had ik weinig stabiliteit en groeimogelijkheden. Ik ben technisch, vond computers leuk en wilde me daarom graag richting de IT ontwikkelen. Die kans kreeg ik hier. Ik kon in de praktijk leren, en heb in zeven maanden mijn eerste twee IT-certificaten gehaald. Mijn inzet en motivatie telden zwaarder dan een technische opleiding. Daar ben ik nog steeds onwijs blij om!”

Wat wil je een nieuwe collega meegeven?

“Bij IT denk je misschien aan binnen zitten in een kamertje, achter een scherm. Maar mijn werk is juist heel dynamisch. De ene dag evalueer ik nieuwe applicaties met de collega’s van de buitendienst. De andere dag drink ik koffie met een techneut van Microsoft. Het is echt zo sociaal als je het zelf maakt!”

 

Meer verhalen lezen?
Robert Riteco in parkeergarage, foto van Willem de Kam

Ik ben van data-mining voor betere dienstverlening

Het verhaal van Robert

Lees meer
Fatma staat in Rotterdam, foto van Willem de Kam

Ik ben van bouwen aan de mooiste stad van Nederland

Het verhaal van Fatma

Lees meer
Franky Linders staat naast metro, foto van Willem de Kam

Ik ben van inkoopcontracten waar de stad beter van wordt

Het verhaal van Franky

Lees meer
Karima Zerdeb in Rotterdam, foto van Willem de Kam

Ik ben van iedereen laten meetellen, ook in de bijstand.

Het verhaal van Karima

Lees meer

Vergelijkbare vacatures

  • HBO, WO
  • 36 uur
  • Advies (IT)
  • € 4447 - € 6103 p.m.
  • HBO, WO
  • 36 uur
  • Innovatie (IT)
  • € 3090 - € 4671 p.m.