Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Traineeships

Traineeships Rotterdam, foto van Peter Schmidt

Rotterdam is internationaal, dynamisch en modern. Een stad met lef die elke dag vernieuwt. En om te kunnen blijven vernieuwen, hebben we ambitieuze en leergierige trainees nodig die zich willen inzetten voor Rotterdam en haar bezoekers en bewoners. Als trainee los je uitdagende vraagstukken op voor de stad en krijg je de ruimte om te ontdekken en te doen. Je helpt zo Rotterdam verder én jezelf.

Noteer alvast in je agenda

De gemeente Rotterdam is voor de start van de traineegroepen in september ‘21 op zoek naar 11 hbo-/wo-trainees én 6 mbo-trainees. Voor de start van de traineegroep in november ’21 zijn wij op zoek naar 11 hbo/wo-trainees. De inschrijving voor alle traineegroepen gaan tegelijkertijd open op maandag 21 juni a.s. Iedereen krijgt die dag van 08.00 tot 20.00 uur de gelegenheid om zijn/haar sollicitatie in te zenden. Een sollicitatie houdt in dat je je CV én motivatiebrief uploadt.

Traineeprogramma’s voor mbo en hbo/wo

Via onderstaande knoppen vind je meer informatie over de inhoud van beide traineeprogramma's.

Meer over het mbo-traineeprogramma         Meer over het hbo-/wo-traineeprogramma

Aantal toegelaten inschrijvingen

We zullen voor de selectieronde een maximaal aantal inschrijvingen (ook wel dossiers genoemd) accepteren: 60 dossiers voor het mbo-traineeship en 100 dossiers voor het hbo-/wo-traineeship in september. En eveneens 100 dossiers voor het hbo/wo-traineeship in november. Dat is exclusief de 10 plekken die we talenten van de Stichting Wrokko, waarvan de gemeente Rotterdam partner is, kans bieden om te solliciteren naar het hbo-/wo-traineeship.

Op het moment dat er méér kandidaten dan het toegestane aantal dossiers naar de vacature hebben gesolliciteerd, gaan we voor die betreffende vacature een loting inzetten voor de selectieprocedure. We willen daarmee gelijke kansen creëren voor iedereen die solliciteert. Blijven we die dag ónder het maximaal aantal toe te laten inschrijvingen, zoals we bij eerdere procedures van de werving voor het mbo-traineeship hebben ervaren, maakt de loting géén onderdeel uit van de selectie. En bestaat zelfs de kans dat de vacature wat langer open blijft staan. Houd dus goed deze webpagina van de site in de gaten voor de status-updates op/rond 21 en 22 juni a.s.

Hoe ziet het lotingsproces eruit?

Op het moment dat er een overschrijding is van het bovengenoemde maximaal aantal dossiers dat we kunnen aannemen, gaat er een lotingsproces in werking. De ervaring leert ons dat bij de inschrijving van de traineeships van hbo-wo kandidaten grote kans bestaat dat het hierop gaat uitkomen. Voor de hbo-/wo- traineeships ontvangen we elk half jaar zoveel méér aanmeldingen dan we helaas kunnen aannemen. Voor het lotingsproces maken we gebruik van de website randomnummer.nl.

Zodra de vacatures zijn gesloten (op 21 juni einde dag/20u), gaan we direct de dag erna, op 22 juni a.s., voor de vacatures die de maximale capaciteit overschrijden, de loting inzetten. Daarvan zullen we jou direct diezelfde dag nog, op 22 juni voor het einde van de dag, laten weten of je bent in- of uitgeloot. Op het moment dat je bent ingeloot, moet je deel twee van je sollicitatie inleveren, namelijk de extra opdracht.

Extra opdracht inzenden

Op het moment dat je bent ingeloot, ontvang je in die bevestigingsmail tevens de uitleg voor de extra opdracht die je moet voorbereiden en uploaden. Voor de voorbereiding krijg je tot en met 28 juni a.s. einde dag de tijd. In de mail zit een uploadlink die je kunt gebruiken om de extra opdracht binnen de uploadtermijn (28 juni a.s. vóór 23:59 uur) in te sturen. Onze selecteurs gaan vervolgens met alle dossiers incl. de extra opdracht aan de slag en zullen uit alle ingezonden opdrachten een keuze maken welke kandidaten voor de selectiedag worden uitgekozen. De selectiedag vindt dit jaar plaats op woensdag 21 juli. Uiterlijk maandag 19 juli a.s. hoor jij of je ervoor bent uitgenodigd.

 

Een paar aandachtspunten:

In het algemeen: Sollicitaties via mail worden niet meegenomen.

Hbo-/wo-kandidaten: Bedenk goed van tevoren voor welk traineeship je je wilt/kunt inschrijven: start in september of start in november 2021. Je kunt je als hbo/wo-kandidaat maar voor 1 traineeship inschrijven, alleen je eerste inschrijving telt. De eis is dat je maximaal twee jaar geleden bent afgestudeerd op de dag van de start van het traineeprogramma. Voorbeeld: als je voor de ronde van 1 september 2021 wil meedoen, betekent dit dus dat je op 31 augustus 2019 óf daarna bent afgestudeerd.

Ook kunnen hbo/wo-kandidaten niet solliciteren naar de mbo-vacature. Dus doe dat niet en denk er van tevoren goed over na: want alleen je eerste inschrijving telt!

Mbo-kandidaten: je kunt je alleen inschrijven voor het mbo-traineeship met als startdatum september ‘21. Voor jou geldt dezelfde afstudeer-eis: je bent maximaal twee jaar geleden afgestudeerd op de dag van de start van het traineeprogramma, dus op of na 31 augustus 2019.

Hoe ziet het sollicitatietraject eruit?

Over het traineeprogramma

Het traineeprogramma duurt 1,5 jaar en je doet tijdens het programma verschillende opdrachten op verschillende afdelingen, bijvoorbeeld op sociaal, technisch, ICT of organisatie-gebied. Hierbij doe je minimaal één opdracht in de wijk. Daarnaast werk je in het traineeprogramma aan je eigen (persoonlijke en professionele) ontwikkeling. Elke opdracht stem je inhoudelijk af met een mentor. Je volgt regelmatig trainingen en spreekt maandelijks af met je eigen coach. Het traineeprogramma doorloop je samen met je traineegroep: collega’s met wie je trainingen volgt en projecten doet. Bovendien kun je binnen de gemeente, in de stad en met verschillende stakeholders een groot netwerk opbouwen.

Benieuwd naar ervaringen? Lees dan hieronder de twee verhalen van trainees die je voorgingen.

Verhalen van onze trainees

Ik ben van nieuwe avonturen aangaan als trainee

Het verhaal van Karlijn

Lees meer

Ik ben van jezelf persoonlijk ontwikkelen als trainee

Het verhaal van Rhoda

Lees meer

Vragen?

Heb je vragen? Lees de antwoorden op de veelgestelde vragen hieronder. Staat je vraag er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar MD_TraineeprogrammaBCO@rotterdam.nl

Vind je het leuker om inhoudelijke vragen over het traineeprogramma te stellen aan de huidige trainees? En wil je hen beter leren kennen? Dan kun je ook deelnemen aan de Q&A, die op donderdag 17 juni a.s. van 17.30-18.30 uur wordt georganiseerd. Deze zal plaatsvinden op de Facebookpagina van het traineeprogramma: Traineeprogramma Gemeente Rotterdam.

We zien je sollicitatie voor het traineeship graag tegemoet!

Wat houdt het traineeprogramma in?

Start

Wat doet de gemeente Rotterdam?

Start

Veelgestelde vragen

Dit item is gesloten.

Wat zijn de nieuwe startmomenten van het traineeprogramma in 2021?

Dit item is gesloten.

Wat kan ik ongeveer verwachten van het traineeprogramma?

Dit item is gesloten.

Wat voor opdrachten ga ik doen? Kies je zelf je opdrachten tijdens het traineeprogramma?

Dit item is gesloten.

Welke eisen zijn er om te solliciteren voor het traineeprogramma?

Dit item is gesloten.

Is er een leeftijdsgrens?

Dit item is gesloten.

Hoeveel uur per week moet ik beschikbaar zijn voor het traineeprogramma?

Dit item is gesloten.

Wat zijn de arbeidsvoorwaarden (salaris, dienstverband, secundaire voorwaarden)?

Dit item is gesloten.

Kom ik met mijn studieachtergrond in aanmerking voor het traineeprogramma?

Dit item is gesloten.

Op welke manier kan ik mijn sollicitatie indienen?

Dit item is gesloten.

Hoe gaat de loting in zijn werk?

Dit item is gesloten.

Hoeveel kandidaten worden uitgenodigd voor selectiedag?

Dit item is gesloten.

Wat is de Stichting Wrokko?

Dit item is gesloten.

Hoe blijf ik op de hoogte?

Dit item is gesloten.

Mijn vraag is nog niet beantwoord…