Naar hoofdinhoud Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu

Jouw favoriete vacatures

Klik op onderstaande functietitel(s) voor meer informatie over deze vacature(s). Je kunt dan ook direct solliciteren.

    Chantal is van de verkoop van Rotterdamse kavels in goede banen leiden

    Het verhaal van Chantal

    "Het leukste aan mijn werk? Een nieuw gebouw zien staan op de grond die ik heb verkocht."

    Tijdens haar hbo-opleiding rechten liep Chantal stage bij de gemeente Rotterdam. Dat beviel van beide kanten zo goed dat ze bleef. Zelfs toen ze besloot door te studeren aan de Erasmus Universiteit bleef ze parttime als juridisch medewerker bij de gemeente werken. Inmiddels is ze klaar met haar studie en werkt ze als Specialist Grondzaken en Gebiedsontwikkeling.

    Vertel: wat doet een Specialist Grondzaken en Gebiedsontwikkeling?

    “Ik ben verantwoordelijk voor de uitgifte van grond, ik verkoop voornamelijk kavels op bedrijventerreinen die eigendom zijn van de gemeente Rotterdam. Dit gaat meestal zo: ik word benaderd door een partij die op zoek is naar een geschikte kavel. Ik kijk naar de mogelijkheden en wensen van de partij en onderhandel tijdens een oriënterend gesprek over de grondprijs. Vervolgens kan ik een voorreservering verlenen. Tijdens deze periode krijgt de partij de gelegenheid om onderzoek te doen naar de bouwplannen en financiële haalbaarheid. Daarna volgt een ontwikkelovereenkomst. Met deze overeenkomst krijgt de partij één jaar de tijd om een voorlopig en definitief bouwplan in te dienen en een omgevingsvergunning aan te vragen. Uiteindelijk kunnen we overgaan tot de daadwerkelijke uitgifte van de grond. Als Specialist Grondzaken en Gebiedsontwikkeling onderhandel ik dus veel en stel ik overeenkomsten en akten op.”

    Betekent dit dat elke partij die bij jou aanklopt grond kan kopen?

    “Voordat ik met een partij onderhandel, overleg ik eerst met de verantwoordelijke projectmanager. De gemeente Rotterdam heeft een bepaalde visie op hoe een gebied eruit moet komen te zien. Zo’n partij en diens plannen moeten daar wel bij passen. Daarnaast zijn kavels schaars; de plek die je in de stad nog hebt, moet je zo optimaal mogelijk benutten. Deze factoren maken de projecten waaraan ik werk vaak complex en/of politiek gevoelig.”

    Een goede band met collega’s is voor mij heel belangrijk. Ik ga geregeld na werk een borrel met ze drinken.

    Hoe zien jouw werkdagen er ongeveer uit?

    “Heel verschillend. Het ene moment zit ik achter mijn computer om contracten op te stellen en telefoontjes te beantwoorden en het andere moment heb ik een planteamoverleg of een afspraak met iemand die geïnteresseerd is in een kavel. Een enkele keer ga ik ook het veld in om samen met het Kadaster de uitgegeven grenzen aan te wijzen of om een glas champagne te heffen met de koper bij het slaan van de eerste paal. Dat zijn de leukere momenten natuurlijk!”

    Welke kennis moet je voor jouw functie allemaal in huis hebben?

    “Zelf heb ik een juridische achtergrond, maar sommige van mijn collega’s hebben een vastgoed- of bouwkundige achtergrond. Ik denk dat kennis van alle drie die vakgebieden belangrijk is voor een Specialist Grondzaken en Gebiedsontwikkeling. Het werk wordt in elk geval afgestemd op ieders specialiteit. En wat je niet weet, kun je uiteraard ook bijleren. De gemeente heeft voor iedereen een ruim opleidingsbudget. Over leren gesproken: eens in de zoveel tijd hebben we een multidisciplinair overleg. Dan spreek ik niet alleen met collega-specialisten, maar ook met collega’s van het ingenieursbureau, projectmanagers, planeconomen en stedenbouwkundigen. Daarnaast woon ik ook regelmatig een congres bij. De hoeveelheid nieuwe kennis die ik hier opdoe, is echt enorm.”

     

    Meer verhalen lezen?

    Ik ben van maximale waarde behalen met de grond in Rotterdam

    Het verhaal van Daniël

    Lees meer