Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Saskia is van ontzorgen en verbinden om het verschil te maken voor de stad

Het verhaal van Saskia

De dynamiek van alles plannen, organiseren en regelen. Dat is echt mijn benzine.

Ze komt uit het bedrijfsleven, onder andere de wereld van de scheepvaart en logistiek. Toen een detacheringsbureau belde met een functie bij de gemeente moest Saskia van der Voort eerst hard lachen. Het beeld van een stoffige bibliotheek doemde bij haar op. Maar zeer onder de indruk kwam ze terug van haar sollicitatiegesprek en vond bij de gemeente haar tweede thuis. Inmiddels werkt ze als directiesecretaresse voor de directeur HR Ontwikkeling & Communicatie (HRO-C). Directiesecretaresses zijn net als managementassistenten de steun en toeverlaat van een leidinggevende, nemen veel werk uit handen en zorgen dat achter de schermen alles op rolletjes loopt.

Waarvan word je enthousiast in je werk?

De dynamiek van alles plannen, organiseren en regelen. Dat is echt mijn benzine. Het secretariaat dat lekker draait, de samenwerking met mijn directeur die prettig en vlot verloopt, in de tussentijd nog even een aantal collega’s - ook ongevraagd - helpen en tussendoor een paar calamiteiten oplossen…dat geeft mij energie voor tien!

 

Waarin voel jij dat je echt voor en met de stad Rotterdam werkt?

Ik ben dan wel een geboren en getogen Rotterdamse, maar ik had niet veel meer met de stad. Werken bij de gemeente Rotterdam heeft mijn ogen en hart voor deze stad opnieuw geopend. Ik had het niet verwacht, maar ik krijg er weer vlinders van in mijn buik. Voordat ik terechtkwam bij HRO-C, was ik secretaresse van een van de wethouders van het college van B&W. Daar stond ik echt met mijn voeten in de klei. Ik zat tussen de wethouder en de Rotterdammers in en merkte direct het effect van mijn werk. Ik had veel contact met bewoners over uiteenlopende dingen. Als je dan een bedankmail van iemand ontvangt of iemand in tranen van blijdschap aan de telefoon hebt, dan weet je: ik maak écht het verschil.

In mijn huidige functie als directiesecretaresse functioneer ik meer op de achtergrond. Ik ben de drijvende kracht achter mijn directeur en ontzorg haar zoveel mogelijk. Samen met mijn team zorg ik ervoor dat zij haar werk goed kan doen en zichtbaar kan maken voor de stad. Wij brengen onder andere sleutelfiguren bij elkaar, bijvoorbeeld voor een project als Wijk aan Zet. Zodat zij elkaar weten te vinden en met elkaar in gesprek gaan. Zo planten wij het zaadje voor wat er verder gebeurt.’

Alles wat ik had geleerd in het bedrijfsleven kon ik hier aan de wilgen hangen. Deze politiek-gevoelige omgeving was compleet nieuw voor mij.

Waarom vind jij de gemeente Rotterdam dé plek om te werken?


Alles wat ik had geleerd in het bedrijfsleven kon ik hier aan de wilgen hangen. Deze politiek-gevoelige omgeving was compleet nieuw voor mij. Maar dat maakt het juist zo boeiend en uitdagend. Ik ben door zó veel collega’s geholpen, kon overal aansluiten, ook bij raadsvergaderingen. Daarnaast heb ik de mogelijkheid om cursussen te volgen. En dan toch de stad, hè. Die is continu in beweging. Met alle vraagstukken waar we iedere dag weer vol gas voor gaan en staan. Dat geeft mij energie.’

Waar ben jij van?

Wat er ook speelt en hoe ontzettend druk het soms ook is: iedere dag vol enthousiasme er weer wat moois van maken. Samen met mijn directeur maar ook met mijn team en alle betrokken collega’s. Daarnaast ben ik heel erg van integriteit en sensitiviteit. Sensitief in de zin van weten om te gaan met gevoelige informatie, maar ook met de privacy van medewerkers. En sensitief naar mijn directeur toe: ik wil haar zoveel mogelijk werk uit handen nemen en bepaalde dingen vóór zijn zodat zij er niet meer over hoeft na te denken. En ook niet onbelangrijk: heerlijk lachen met mijn collega’s, dat maakt mijn dag! We delen lief en leed en helpen elkaar ook door de lastige momenten heen. Ik ben met deze functie begonnen in de tijd van de strenge coronamaatregelen, vanuit huis en digitaal dus. Maar zij hebben mij in die gekke periode een veilig en warm thuis gegeven, dat zal ik echt nooit vergeten.

Wat wil je je nieuwe collega meegeven?

Denk groot en kleur zo nu en dan buiten de lijntjes. Dus ben je iemand met een frisse blik, met lef, met positieve energie en een open geest? Kom dan maar op!

Meer verhalen lezen?

Ik ben van professioneel sámen werken aan betere communicatie

Het verhaal van Carola

Lees meer