Naar hoofdinhoud Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu

Jouw favoriete vacatures

Klik op onderstaande functietitel(s) voor meer informatie over deze vacature(s). Je kunt dan ook direct solliciteren.

  Roel is van data inzetten om de stad vooruit te helpen

  Het verhaal van Roel

  “Mijn werk als ontwikkelaar heeft direct invloed op de Rotterdamse burger.”

  Roel van Bernebeek studeerde Bestuurlijke informatiekunde en startte in 2009 met zijn eerste project als ontwikkelaar bij gemeente Rotterdam. Binnen de afdeling gemeentebelastingen was hij betrokken bij de invoer van een compleet nieuw documentensysteem.

  Vertel eens meer over je eerste project?

  “Voordat er een aanslag Gemeentelijke Heffingen op je mat ligt of in je inbox verschijnt, zijn er een hoop complexe handelingen aan voorafgegaan. Als teamleider van het rapportageteam was ik verantwoordelijk voor het realiseren van een systeem dat overweg kan met het geautomatiseerd verwerken van een grote hoeveelheid documenten. Dit systeem wordt nu, exact tien jaar later, nog steeds door gemeentebelastingen gebruikt.”

  En wat doe je nu?

  “Inmiddels ben ik datawarehouse-ontwikkelaar en zorg ik ervoor dat grote hoeveelheden data uit verschillende bronnen worden ‘ontsloten’ – zo noemen we het zorgvuldig opwerken van ruwe data naar bruikbare gegevens. Rapportbouwers en data scientists kunnen vervolgens met deze gegevens aan de slag om belangrijke inzichten te verkrijgen. Een voorbeeld: sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning in 2015 heeft gemeente Rotterdam er veel verantwoordelijkheden bijgekregen, waaronder de zorg voor mensen met psychische of psychosociale problemen. Voor de gemeente is het belangrijk om te weten wat die zorg in de praktijk inhoudt. Wie ontvangt zorg van welke instelling? En voor hoe lang? Ik lever de datasets aan waarmee mijn collega’s vervolgens hun analyses op kunnen loslaten.”

  Werken voor Rotterdam is werken binnen de Champions League van Nederlandse gemeentes.

  Wat vind je zo leuk aan werken voor gemeente Rotterdam?

  “Rotterdam is ontzettend groot en heeft te maken met veel complexe en verschillende maatschappelijke uitdagingen. Als ICT’er bij gemeente Rotterdam sta je midden in die stedelijke ontwikkelingen en heb je echt het gevoel dat je concreet je steentje kunt bijdragen aan de maatschappelijke problematiek. Iets wat je als ICT’er natuurlijk niet altijd meemaakt. Daarbij komt kijken dat we hier verschillende systemen ontsluiten met grote hoeveelheden data. Dit maakt je werk heel erg dynamisch.”

  Aan wat voor type ICT’er heeft gemeente Rotterdam behoefte?

  “Als je hier komt werken zul je merken dat je heel veel verschillende dingen kunt en mag doen. Dit betekent wel dat je goed moet aangeven wat je leuk vindt en – op z’n Rotterdams gezegd – je mond durft open te trekken. Daarnaast is het belangrijk dat je leergierig bent. Er wordt hier heel veel georganiseerd in het kader van kennisdeling. Onlangs kwam er bijvoorbeeld een externe specialist langs om te vertellen over de totstandkoming van de druktemelder in de NS-app. Als je constant nieuwe dingen wil leren én je steentje wil bijdragen aan het welzijn van Rotterdam kun je hier heel ver komen.”

  Vergelijkbare vacatures

  • WO
  • 36 uur
  • Advies (IT)
  • € 5309 - € 6993 p.m.
  • HBO
  • 36 uur
  • Advies (IT)
  • € 4020 - € 5725 p.m.
  • HBO
  • 36 uur
  • Ondersteuning (IT), Uitvoering (IT)
  • € 4020 - € 5725 p.m.