Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Radha is van goede zorg verlenen bij de GGD

Het verhaal van Radha

"Een belangrijke eigenschap van een sociaal verpleegkundige? Een onbevooroordeelde houding"

Zorgen zit Radha in het bloed. Ze begon in 1997 bij de gemeente Rotterdam en werkte onder meer als maatschappelijk werker voor kwetsbare gezinnen. Een paar jaar geleden koos ze voor het beroep waar haar hart ligt: verpleegkunde. Nu werkt ze als sociaal verpleegkundige op het regionaal centrum seksuele gezondheid – voorheen de soa-poli – van de GGD.

Hoe ziet voor jou een gemiddelde werkdag eruit?

"Over het algemeen is het hier altijd lekker druk. Ik heb een ochtendspreekuur waarin ik gemiddeld tien consultgesprekken voer. De meeste cliënten maken zich zorgen omdat ze risico gelopen hebben, andere hebben klachten of zijn gewaarschuwd door een bedpartner. Je weet van tevoren nooit hoe je spreekuur zal verlopen. In de middag heb ik meestal achterwacht of projecttijd. Tijdens de achterwacht beantwoord ik telefonisch vragen van collega’s, cliënten en externe hulpverleners. In mijn projecttijd werk ik aan preventietaken zoals voorlichtingsactiviteiten."

Hoe gaat dat dan, een afspraak op het centrum?

“Ik roep iemand binnen op nummer en stel me vriendelijk voor. Een afspraak is voor veel mensen spannend, dus je moet ervoor zorgen dat iemand zich op zijn of haar gemak voelt. Je vertelt hoe het consult in zijn werk gaat, hoe lang het duurt en dat je beroepsgeheim hebt. Je legt uit dat je ook intieme vragen gaat stellen om de hulpvraag en risico’s in kaart te brengen. Vervolgens neem je de anamnese af met een vragenlijst en registreer je de bevindingen. Aan de hand daarvan komt er een testadvies uit. De cliënt neemt een deel van de testen zelf af; soms wordt er ook bloed geprikt. Bij klachten is er soms ter plekke lichamelijk onderzoek nodig. Dit doe je zelfstandig of samen met de arts. Indien nodig geef je in overleg met de arts zelf de behandeling. Daarnaast besteed je ook altijd aandacht aan preventie en partnerwaarschuwing. Na tien werkdagen sturen we de uitslag in de vorm van een persoonlijk sms’je. Wat ik fijn vind aan mijn werk is dat het afgebakend is. Je levert op het moment van de afspraak goede zorg en hoeft je daarna minder bezig te houden met de coördinatie en monitoring ervan.”

Het mooiste compliment dat je kunt krijgen is dat iemand zich bij je op zijn of haar gemak voelt.

Welke skills moet je allemaal hebben?

“Allereerst moet je natuurlijk de juiste kennis hebben over seksualiteit en soa’s. Die kennis houd je bij door interne en externe scholingen, maar we doen ook geregeld casuïstiekbesprekingen en intervisies met elkaar om scherp te blijven. Daarnaast moet je een neutrale houding hebben en onbevooroordeeld naar mensen kunnen kijken en luisteren. Ik hecht veel waarde aan een laagdrempelige manier van communiceren en verbinding maken met de cliënt. Alert zijn vind ik ook belangrijk. Als je een heel jong persoon met een zorgelijk verhaal voor je hebt of iemand met blauwe plekken op het lichaam, dan moet je die signalen kunnen oppikken en zorgvuldig bespreken. Het Centrum Seksueel Geweld zit bij ons in huis en ook met Veilig Thuis hebben we korte lijnen, dus met die organisaties kun je in zulke gevallen snel schakelen.’”

Ben je trots op je werk?

"Op het centrum seksuele gezondheid bieden we direct zorg als iemand dat nodig heeft. Daarnaast geven we ook verschillende voorlichtingen ter preventie. En dan heb ik het nog niet eens gehad over onze mooie programma’s en initiatieven. Denk aan Nu Niet Zwanger, dat zich inzet om ongeplande en ongewenste zwangerschap bij kwetsbare cliënten te voorkomen. Dus ja, ik voel mij deskundig in mijn vakgebied en ik ben ontzettend trots op wat we hier bij de GGD voor Rotterdammers kunnen betekenen!"

 

Meer verhalen lezen?

Wij zijn van Rotterdammers met hulpvragen de eerste antwoorden geven

Het verhaal van Carola en Yvonne

Lees meer

Vergelijkbare vacatures

 • HBO, WO
 • 20 uur
 • Sociaal/Maatschappelijk
 • € 300 - € 350 p.m.
 • HBO
 • 36 uur
 • Sociaal/Maatschappelijk
 • € 2865 - € 4208 p.m.
 • WO
 • 32 uur
 • Zorg/medisch
 • € 3701 - € 5372 p.m.