Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Rukshar is van voorspellen wat Rotterdam nodig heeft

Het verhaal van Rukshar

Rukshar Wagid Hosain werkte als trainee Data Scientist bij de gemeente Rotterdam. Haar traineeship is omgezet naar een vaste baan. Ze vindt het tof om aan de basis te staan van deze nog relatief onbekende wetenschap.

Wat doet een Data Scientist?

In de enorme hoeveelheid data die in omloop zijn bij de gemeente probeer ik bepaalde patronen te ontdekken. Zo bouw je een historie op waarmee je de toekomst kunt voorspellen.

Datagericht werken vraagt om een ándere manier van werken. Ik vind het leuk als ik collega’s daarin meekrijg.

Spannend! Wat voorspel je zoal?

Voor handhaving maak ik analyses zodat mijn collega’s weten hoe ze hun rondje door de wijk moeten lopen. Aan de hand van data ontdek ik bijvoorbeeld dat er in wijk x en straat y vooral op maandagochtend iets aan de hand is. Denk aan veel foutparkeerders. Dan weet de handhaver dat hij op maandagochtenden vooral dáár moet zijn.

Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit?

Rotterdammers kunnen met een app meldingen maken van dingen in de buitenruimte. Afval dat naast een container is geplaatst, een stoep die open ligt. Ze kunnen daar foto’s van sturen, foto’s die vaak een schat aan informatie bevatten. Aan de hand van die foto’s heb ik een model voor beeldherkenning gemaakt. Het beeldherkenningsmodel werkt met parameters waardoor het op termijn heel specifieke details op een afbeelding kan herkennen. De tool moeten wij als het ware trainen. Door heel veel foto’s te uploaden en te classificeren, allemaal handmatig. Totdat het model voldoende parameters heeft en zelf verbanden kan leggen tussen allerlei foto’s. Ik vind het te gek dat ik dit soort dingen meehelp ontwikkelen binnen de gemeente. Dus, ja daar kom ik echt mijn bed voor uit.

Kun je een moment noemen waarin je trots was dit werk te doen?

Toen het beeldherkenningsmodel vuilniszakken en koelkasten kon herkennen op de foto’s!

Wat is de grootste uitdaging in je werk?

Ik vind het leuk om mensen mee te krijgen in datagericht werken. Handhavers bijvoorbeeld zijn echte doeners. Als je dan ineens anders moet gaan werken omdat wij door data hebben ontdekt dat het anders kan, dan moet die werkwijze zich eerst bewijzen. Dat mijn collega’s van handhaving nu toch op basis van data aan de slag gaan, vind ik een opsteker.

Door voorspellingen te doen met Data Science kunnen we dingen met reuzensprongen verbeteren in de stad.

Hoe wordt de stad leuker door jouw werk?

Door voorspellingen te doen kunnen we dingen met reuzensprongen verbeteren in de stad. En kunnen we echt preventief te werk gaan. We onderzoeken nu ook of we het beeldherkenningsmodel kunnen implementeren in een scanauto. Zodat deze niet alleen foutparkeerders scant maar ook andere zaken kan detecteren, zoals zwerfvuil of een kapotte lantaarnpaal. Dan kunnen we écht meldingen voor zijn. Als het lukt om dat juridisch rond te krijgen, dan kan het snel werkelijkheid worden.

Waarom is de gemeente Rotterdam dé plek om te werken voor jou?

Ik kom zelf niet uit Rotterdam maar ik vind het een geweldige stad om voor te werken. De mentaliteit van de Rotterdammers spreekt mij heel erg aan. Daarom wil ik ook echt iets voor de stad en de Rotterdammers betekenen. Dat ik met Data Science, dat nu nog in de kinderschoenen staat, mag helpen om straks wezenlijk dingen te veranderen in de stad, is voor mij een gedroomde start.

 

Meer verhalen lezen?

Zichtbaar maken wat leeft in de stad

Het verhaal van Joris

Lees meer

De stad ‘leesbaar’ maken in één oogopslag

Het verhaal van Aid

Lees meer

Doorvragen voor de beste oplossingen voor de stad

Het verhaal van Marty

Lees meer

Lean en mean voor Rotterdam

Het verhaal van OBI

Lees meer

Vergelijkbare vacatures

  • HBO, WO
  • 36 uur
  • Advies (IT)
  • € 4447 - € 6103 p.m.
  • HBO, WO
  • 36 uur
  • Innovatie (IT)
  • € 3090 - € 4671 p.m.