Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Meryem is van het creëren van verbinding

Het verhaal van Meryem

Meryem Fitiwi is 27 jaar en werkt nu twee jaar bij de gemeente Rotterdam. Naast haar voorliefde voor reizen door exotische landen zoals Mexico, Thailand en Zuid-Afrika, houdt ze ook van haar stad Rotterdam. Na haar studie sociologie ging ze op zoek naar een baan en ze wist precies wat ze wilde.

Hoe kwam je bij de gemeente terecht?

“Voor ik bij de gemeente Rotterdam kwam werken heb ik op tientallen functies gesolliciteerd, maar wegens ‘gebrek aan werkervaring’ werd ik telkens weer afgewezen. Ik dacht, dit moet toch anders kunnen? Ik wist wèl precies wat ik wilde, namelijk in en vóór mijn stad, Rotterdam, en de Rotterdammers werken. Uiteindelijk stuurde ik een brief rechtstreeks aan burgemeester Aboutaleb. Ik deelde daarin mijn intrinsieke motivatie en hart om te werken voor Rotterdam. Daarbij vertelde ik hem dat ik de eerste uit mijn familie was die naar de universiteit ging. En alhoewel dat iets is om trots op te zijn, had ik daardoor eigenlijk geen groot netwerk op werkgebied. Dan is het toch anders navigeren door het hoger onderwijs en arbeidsmarkt. Ik verwachtte niets, maar ik kreeg nog dezelfde week een reactie! Zo kwam ik terecht in het Trainee- en Young Professionalprogramma, en sinds een jaar heb ik een contract bij BRIM, bureau Interimmanagement van de gemeente.”

Ik deelde mijn intrinsieke motivatie en hart om te werken voor Rotterdam met de burgemeester.

Waar werk je nu aan?

“Ik werk aan twee projecten. Ik ben onderzoeker bij de corona-organisatie, en kijk naar wat deze crisis zoal doet met alle collega’s, en wat we daarvan kunnen leren voor de toekomst. Voor HR werk ik aan het onderwerp ‘diversiteit en inclusie’. Diversiteit is zichtbaar en meetbaar, maar inclusie is ongrijpbaar. Waar het om gaat is of iedereen ook echt kan meedoen, en invloed uit kan oefenen. Naar aanleiding van de Black Lives Matter beweging organiseerde ik dialoogtafels met collega’s over racisme en discriminatie binnen de organisatie. Het was mooi om te zien dat collega’s nieuwe inzichten kregen door actief te luisteren en open te staan. De kracht van het verschil lieten we ook zien op Diversity Day op 6 oktober. We kunnen als organisatie nog veel inclusiever worden, en er bestaan nog steeds onbewuste vooroordelen en racisme. Daarnaast werk ik als lid van het inclusiviteitspanel ook daadwerkelijk mee om de werving en selectie van de gemeente diverser en inclusiever te maken, ook voor in de hogere lagen van de organisatie.”

Wat is jouw drijfveer?

“Ik haal energie uit de interactie met anderen. Ik vind dat er meer aandacht moet komen voor de verhalen van mensen, en wat hun ervaringen met ze doen. Dat gaat ook op in het werk: waarom neem je bepaalde opdrachten wel of niet aan? Ik vind dat daar best naar gevraagd mag worden. We zitten soms te veel op cijfers, er mag best wat meer ‘hart’ in. Ik probeer daarom te luisteren naar het verhaal dat achter het verhaal zit.”

Waarom koos je voor de gemeente Rotterdam?

“Ik ben een geboren en getogen Rotterdammer, en Rotterdammers zijn mijn mensen. In welke andere stad zijn er zoveel kleuren en geuren, en kan je elke dag iets uit een andere cultuur eten? In mijn studie kwamen veel voorbeelden ook uit de Rotterdamse praktijk. Sociologie gaat om maatschappelijke verandering en het gedrag van mensen, en beide onderwerpen zijn belangrijk bij de gemeente. Ik heb hier ook het gevoel dat ik kan bijdragen aan een groter geheel, zodat iedereen aan bod komt en een plek krijgt in de stad.”

We zitten soms te veel op cijfers, er mag best wat meer ‘hart’ in.

Is er een moment dat je niet snel zult vergeten?

“Ik had een droomdag toen ik vorig jaar een dagje meeliep met de burgemeester. Hij wist heel goed wie ik was en dat ik hem toen die brief had geschreven. Het was een inspirerende, maar vooral ook leuke dag met bijzondere gesprekken. Ook had ik veel aha-momenten toen ik selecteur was voor het Traineeprogramma. Ik zat natuurlijk een jaar eerder aan de andere kant van de tafel. Nu zag ik zelf dat enthousiasme en het talent. Ik mocht vragen wat ik wilde. Ik hoefde me niet blind te staren op iemands cv, maar kon naar de persoon als geheel kijken.”

 

Heb je een boodschap voor een toekomstige collega?

“Ja, wees jezelf. En blijf het! Want juist daarop ben je aangenomen. Het is makkelijk om te verdwalen en je aan te passen aan de rest, maar daar heb je jezelf mee. Ik voeg altijd mijn persoonlijke touch toe aan elke opdracht, en dat waarderen mijn collega’s. Verder vind ik dat je positief in het leven moet staan, dan zullen er ook goede dingen jouw kant op komen. En als iets jou interesseert, ga er dan gewoon op af. Wees niet bang om zichtbaar te zijn en vragen te stellen.”

Dus, waar ben jij van?

“Ik ben van het creëren van verbinding tussen mensen, van de meest diverse achtergronden. Ik ben van het samenbrengen van verhalen, gedachtegangen en perspectieven, door te vragen, luisteren, analyseren en begrijpen. Op die manier probeer ik het algemeen belang te dienen en iedereen te laten meedelen in het groter geheel.”

Nog een verhaal lezen?

Ik ben van de vooruitgang

Het verhaal van Celso

Lees meer

Vacatures

 • HBO
 • 24 uur
 • Secretarieel/Administratief
 • € 2581 - € 3732 p.m.
 • HBO, WO
 • 36 uur
 • Innovatie (IT)
 • € 3090 - € 4671 p.m.
 • HBO, WO
 • 36 uur
 • Bestuurlijk/Politiek
 • € 4447 - € 6103 p.m.
 • HBO, WO
 • 36 uur
 • Dienstverlening
 • € 3701 - € 5372 p.m.
 • WO
 • 36 uur
 • Management
 • € 5671 - € 7977 p.m.