Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Als je data goed kunt lezen, maak je nu eenmaal betere afwegingen

Het verhaal van Joris

Joris Goos is manager van de afdeling Onderzoek & Business Intelligence. Zijn afdeling is dé databank van de gemeente. Data waarmee je kunt sturen op output. Die het werk van de gemeente beter en efficiënter maken. En zo de stad en de Rotterdammer vooruithelpen. De komende jaren wil hij 30 nieuwe collega’s verwelkomen.

Waar komen jullie iedere dag je bed voor uit?

In een stad als Rotterdam heb je te maken met complexe, maatschappelijke vraagstukken. Hoe gaan wij om met uitkeringsfraude? Wat heeft de Rotterdamse jeugd nodig om hoger opgeleid te worden in de komende tien jaar? Wij onderzoeken dit soort vraagstukken en maken gegevens op een toegankelijke manier inzichtelijk. Alles om beter inzicht te krijgen in het werk dat de gemeente Rotterdam doet, hoe effectief dat is en hoe het beter kan. Want van alle mogelijke verbeteroplossingen laten wij zien welke het verschil maakt zodat bestuurders en medewerkers hun werk steeds beter kunnen doen. Iedere dag weer.

Wat wij weten als organisatie, dat weet de Rotterdammer ook. Want al onze onderzoeken staan online.

Wat is jullie grootste uitdaging de komende vijf jaar?

Wij willen niet alleen gegevens inzichtelijk maken maar ook medewerkers leren hoe ze deze kunnen interpreteren. Want met zo compleet mogelijke informatie die je ook nog eens goed kunt duiden, kun je nu eenmaal betere afwegingen maken. Om uiteindelijk de stad en de Rotterdammers vooruit te helpen. Dat is echt onze overtuiging. Stel iemand zit in de schulden. Welke maatregel werkt en welke niet? Die kennis willen we opbouwen met elkaar. Zodat je weet: wat is hier nou écht aan de hand? En hoe kan ik de beste oplossing bieden?

Welke anekdote illustreert voor jou de kracht van dit team?

Met alle gegevens die wij verzamelen, zie je de stad gewoon léven. Hoeveel paspoorten reiken we uit, hoeveel riolering hebben we vervangen, hoeveel uitkeringsgerechtigden telt Rotterdam, hoeveel meldingen uit de buitenruimte komen binnen? Kijk je een paar uur later dan ziet een dashboard er weer anders uit. Omdat je acties hebt uitgezet om meldingen op te lossen. Omdat nieuwe binnenkomen. Het is allemaal in beweging. En wij leveren ook nog eens een antwoord op al deze vragen.

Van alle mogelijke verbeteroplossingen laten wij zien welke het verschil maakt zodat de gemeente haar werk het beste kan doen.

Waar zijn jullie van?

Wij zorgen ervoor dat de gemeente weet wat ze doet, stevig zit in de kennis en niet bang is om dit te delen met de stad. Wat wij weten als organisatie, dat weet de Rotterdammer ook. Want alle onderzoeken die we doen, ongeveer 1 per week, zijn publiek toegankelijk of zien we terug in de media. Kijk maar eens op onderzoek010.nl en op ons twitter-account.

Wat wil je een nieuwe collega meegeven?

Hou je van data en heb je hart voor de stad, dan zit je hier op je plek. Je werkt voor een van de grootste organisaties van Rotterdam met heel interessante vraagstukken. Wat je doet heeft betekenis, voor de stad en de Rotterdammer. Je bent onderdeel van een groot team waar je veel van elkaar kunt leren. Zeker nu we de stap aan het maken zijn naar Data Science, een nieuwe manier van werken waarbij je trends kunt ontdekken en voorspellingen kunt doen. Je hoeft niet altijd een IT-achtergrond te hebben. Voor de juiste kennis en vaardigheden kun je een opleiding volgen binnen de gemeente. Dus: wat let je?

 

Meer verhalen van collega's lezen?

De stad ‘leesbaar’ maken in één oogopslag

Het verhaal van Aid

Lees meer

Doorvragen voor de beste oplossingen voor de stad

Het verhaal van Marty

Lees meer

Voorspellen wat Rotterdam nodig heeft

Het verhaal van Rukshar

Lees meer

Lean en mean voor Rotterdam

Het verhaal van OBI

Lees meer

Vergelijkbare vacatures

  • HBO, WO
  • 36 uur
  • Advies (IT)
  • € 4447 - € 6103 p.m.
  • HBO, WO
  • 36 uur
  • Innovatie (IT)
  • € 3090 - € 4671 p.m.