Naar hoofdinhoud Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu

Jouw favoriete vacatures

Klik op onderstaande functietitel(s) voor meer informatie over deze vacature(s). Je kunt dan ook direct solliciteren.

    Daniël is van maximale waarde behalen met de grond in Rotterdam

    Het verhaal van Daniël

    "In de vastgoedbranche speel je bij de gemeente Rotterdam echt op Champions League niveau."

    Daniël studeerde Real Estate Management en werkte sindsdien bij de gemeente Utrecht aan diverse diverse vastgoedprojecten. Vanaf 2013 was hij betrokken bij de herinrichting van het gehele stationsgebied rondom Utrecht Centraal. Toch verruilde hij zo’n vier jaar geleden de Domstad voor de havenstad.

    Van 030 naar 010. Same job, different day?

    “Nee, zeker niet. Verschillen zijn er wel degelijk. Ik wilde meer stedelijke ontwikkeling doen en die was er amper in Utrecht. Daar mag je bijvoorbeeld niet hoger dan de Domtoren bouwen, in Rotterdam kun je volledig losgaan. Alles is ook groter hier: we hebben 13.500 ambtenaren tegenover 3.000 in Utrecht. Het viel me direct op hoeveel kennis hier in huis is. We hebben zelfs een eigen ingenieursbureau, dat is echt uniek! En persoonlijk heeft het me ook veel gebracht; ik werk nu veel dichter bij huis en kan elk weekend even langs een project fietsen om de voortgang te bekijken.”

    Wat is jouw rol precies binnen het team?

    “Grofweg vind je bij ons collega’s die zich bezighouden met het afsluiten van koop- of ontwikkelovereenkomsten, vaak hebben zij een juridische achtergrond, en collega’s die zich meer op de economische kant van vastgoed richten zoals ik. Ik voer voornamelijk overleg en doe de onderhandelingen met marktpartijen over de voorwaarden voor verkoop van gronden voor de (her)ontwikkeling van vastgoed. Dan gaat het niet om een volkstuintje, maar bijvoorbeeld een kavel waar een nieuwe woontoren op gebouwd moet worden. Neem bijvoorbeeld het nieuwe Fenixgebouw op Katendrecht of De Rotterdam op de Kop van Zuid: hoe waardeer je die grond? Wie zijn de stakeholders? Hoe halen we hier maximale waarde uit voor de gemeente en dekken we risico’s af? Mijn werk is een combinatie van economische, financiële, juridische en sociale factoren, die je allemaal aan elkaar moet kunnen koppelen.”

    Je hebt vastgoedmanagement gestudeerd. Waarom werk je niet in de commerciële sector?

    “Ik heb het maatschappelijk belang altijd belangrijk gevonden. Kijk: een vastgoedontwikkelaar is een onderneming met een overwegend financiële doelstelling, in de kern functioneren zij vanuit een rendementsoriëntatie. Voor hen is winst maken het doel, terwijl bij de gemeente winst een middel is om maatschappelijke doelstellingen te bereiken. Wij kijken bijvoorbeeld niet alleen maar naar dure koopappartementen om een zo hoog mogelijke grondwaarde te realiseren, maar ook naar de beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen en de toekomst van een bepaald gebied. Per saldo maak je dan minder financiële winst, maar creëer je wel maatschappelijke winst.

    Overigens zie je dat gemeenten veel commerciëler zijn gaan denken en handelen de afgelopen jaren. En los van het inhoudelijke werk kan ik hier ook intern mijn stem laten horen. Meedenken en -schrijven over beleid, nadenken over hoe we nog transparanter kunnen zijn voor de burgers. Het is flexibel, het is divers… misschien verdien ik minder dan bij een commerciële partij, maar geld alleen is niet mijn drijfveer.”

    Ik werk liever voor een stad en haar inwoners dan voor de portemonnee van mijn baas.

    Wat vind je van de gemeente Rotterdam als werkgever?

    “De gemeente Rotterdam is een moderne en flexibele werkgever. We werken nu in verband met corona vooral thuis. Maar we hebben natuurlijk fantastische kantoorpanden en kunnen als het weer mag ook op locaties elders in de stad werken.. Collega’s zijn ook altijd bereikbaar om je te helpen, zelfs buiten kantoortijden. Je ervaart echt een teamgevoel hier.”

    Je hebt een senior rol en begeleidt ook nieuwe collega’s. Wat maakt iemand een goede Specialist Grondzaken en Gebiedsontwikkeling?

    "Los van het juiste kennisniveau draait het in mijn ogen om affiniteit hebben met vastgoed en goed zijn met mensen. Je moet echt goed in een team kunnen functioneren, niet je eigen eilandje creëren. Je moet leergierig zijn, beter willen worden binnen dit vakgebied. En zeker voor werken bij een gemeente geldt dat je rekening houdt met het commerciële én het maatschappelijke belang. Het draait hier niet om geld, maar om de gemeenschap."

     

    Meer verhalen lezen?

    Ik ben van de verkoop van Rotterdamse kavels in goede banen leiden

    Het verhaal van Chantal

    Lees meer