Naar hoofdinhoud Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu

Jouw favoriete vacatures

Klik op onderstaande functietitel(s) voor meer informatie over deze vacature(s). Je kunt dan ook direct solliciteren.

    Andrea is van data inzetten voor een betere toekomst van kinderen

    Het verhaal van Andrea

    Met mijn werk hoop ik, zij het indirect, bij te dragen aan een betere toekomst van kinderen in Rotterdam en de regio.

    Hoe organiseer je als gemeente de jeugdhulp zodat je kinderen zo goed mogelijk kunt helpen als het erop aan komt en hoe realiseer je vooraf een aanbod dat hieraan tegemoetkomt? Met de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR) werken 15 gemeenten in regio Rijnmond samen om vraag en aanbod zo goed mogelijk aan elkaar te koppelen. Hiervoor verzamelt en verwerkt informatiespecialist Andrea Wildeboer alle data en zorgt ze dat deze beschikbaar en toegankelijk zijn. Andrea komt uit de wetenschap, promoveerde in Leiden en werkte eerder onder andere mee aan de Generation R-studies. Ze is van de theorie, zoals ze zelf stelt, maar die theorie direct toepassen in de praktijk is wat haar aanspreekt in haar werk voor de gemeente.

    Waarvan word je enthousiast in je werk?

    Natuurlijk wil ik dat het iedereen goed gaat, en kinderen in het bijzonder. Kinderen staan nog helemaal aan het begin van hun leven en je wilt dat ze veilig kunnen opgroeien. Als ze daarin belemmerd worden, wil ik dat verbeteren. Het voelt oneerlijk als een kind geen goede start heeft. Met mijn op zich abstracte werk hoop ik, zij het indirect, bij te dragen aan een betere toekomst van kinderen in Rotterdam en de regio. Daarin zit voor mij ook het nodige idealisme.

     

    Waarin voel jij dat je voor en met de stad Rotterdam en de Rotterdammer werkt?

    Een mooi voorbeeld vind ik de campagne van mijn collega’s voor pleegzorg als alternatief voor een residentieel bed. Hierin werden mensen opgeroepen na te denken over de mogelijkheid om zelf pleeggezin te worden. Of dit daadwerkelijk een toename van pleegzorg gaat opleveren of niet weten we pas over twee of drie jaar, maar de mogelijkheid onderzoeken om zorgambities anders in te richten vind ik typisch voor onze werkwijze in Rotterdam. Daarvoor zet ik samen met collega’s data om naar geanonimiseerde informatie waarmee bestuurders kunnen werken. Ook voor vragen op korte termijn. Denk aan de wethouder die wil weten hoelang bijvoorbeeld de wachttijden zijn. Hoeveel jeugdigen er op dit moment hulp ontvangen, of hoe de uitstroom is bij een bepaald type hulp. Deze informatie is van belang voor goede hulp aan kinderen in de stad en regio en het is onze taak de data beschikbaar en toegankelijk te maken. Om op maat te kunnen verwijzen en werken is het ook voor de gemeenten en zorgaanbieders noodzaak om over deze informatie te beschikken. Zo zorgen we met elkaar voor passende en tijdige jeugdhulp.’

    We leren van elkaar, met als doel het verbeteren van de jeugdhulp

    Waar ben jij van?

    Ik ben van informatie maken van data. Van het verdiepen en verbreden van informatie. Hoe haal je data binnen en hoe maak je die als informatie beschikbaar en toegankelijk voor zorgaanbieders? Afgelopen jaar hebben we hard gewerkt aan een online aanleverportal en dashboard met recente kerncijfers over de jeugdhulp en 24/7 toegang voor alle betrokken partijen. We hebben met dit nieuwe dashboard een flinke professionaliseringsslag gemaakt. Het is nog niet klaar, maar het werkt. Daar ben ik echt heel trots op. Helemaal als je bedenkt dat we een jaar geleden nog werkten met Excel-bestanden en e-mail.

    We kunnen nu al kijken naar het hele traject, de ontwikkeling over tijd en inzoomen op knelpunten of juist op dingen die goed gaan. Zo leren we van elkaar en daarmee verbeteren we de jeugdhulp. We hebben gemerkt dat mensen ook moeten leren om met data te werken. Ik zie het als mijn taak gebruikers te ondersteunen, zodat ze eruit kunnen halen wat voor hen van belang is en hoe ze data kunnen duiden.

    Waarom vind jij de gemeente Rotterdam dé plek om te werken?

    Wij leveren als regio specialistische jeugdhulp en daarmee is het GRJR-team organisatorisch een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is een samenwerkingsverband; ik werk voor de gemeente Rotterdam en voor alle 15 gemeenten in de regio Rijnmond. Met daarbij wel de opmerking - ik ben ten slotte van de cijfers - dat ruim 50% van de inzet van jeugdhulp in Rotterdam besteed wordt. Ik vind het heel fijn dat iedereen beseft dat we er nog niet zijn en openstaat om van elkaar te leren.’

    Meer verhalen lezen?

    Ik ben van belangrijke data overzetten naar de cloud

    Het verhaal van Jahmale

    Lees meer

    Vergelijkbare vacatures

    • HBO
    • 36 uur
    • Advies (IT)
    • € 3558 - € 5997 p.m.