Naar hoofdinhoud Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu

Jouw favoriete vacatures

Klik op onderstaande functietitel(s) voor meer informatie over deze vacature(s). Je kunt dan ook direct solliciteren.

    Gert-Jan is van drugsvrije wijken

    Het verhaal van Gert-Jan

    “Ik zie dat wat we in een samenwerking bedenken, ook daadwerkelijk gebeurt en slaagt.”

    Gert-Jan van Asperen is senior beleidsadviseur drugscriminaliteit bij Directie Veiligheid en geeft vorm aan het drugsbeleid in Rotterdam. Waar wil de stad op dit vlak naartoe? Waar zitten de knelpunten? En waar de kansen? Dat gaat best breed. Van de harde aanpak met straffen als het nodig is tot de zachte kant zoals bewustwording over de effecten van drugs. Of andere perspectieven bieden aan jongeren die met drugs en criminaliteit in aanraking komen.

    Waarvan word je enthousiast in je werk?

    Als ik zie dat wat we in een samenwerking bedenken, ook daadwerkelijk gebeurt en slaagt. Die samenwerking is breed: intern met collega’s van Maatschappelijke Ontwikkeling en Stadsontwikkeling tot extern met de politie, het OM en het Havenbedrijf. Ik krijg energie van samen iets bereiken. Dat wanneer je een probleem aankaart en er vervolgens andere partijen in meeneemt, iedereen zich ervoor inzet. Zo overleggen we bijvoorbeeld over de aanpak van winkels die de drugshandel ondersteunen. Deze winkels zitten vaak ook in het zicht van jongeren die in een wijk opgroeien. Samen met andere organisaties kun je ze uit het straatbeeld terugdringen. Nadat zo’n winkel weg is, biedt dit kansen voor mooie, nieuwe initiatieven op die plek. Dan zie je een winkelstraat echt opknappen.

     

    Waar ben jij van?

    Ik ben van het terugdringen van drugscriminaliteit en de invloed hiervan op de stad Rotterdam. Dit begint vaak met het verbeteren van de leefomgeving van jongeren in kwetsbare wijken. Hen een ander perspectief bieden. Opvoeding, ouders, vrienden en school spelen daarin natuurlijk de grootste rol, maar ik hoop echt dat ik met mijn werk ook een bijdrage lever. Zoals het voorbeeld van de winkelstraat dat ik net noemde. Maar ook door met mijn collega’s van MO het echte verhaal te vertellen. De stap naar het snelle geld lijkt vaak verleidelijk voor jongeren, maar je toekomst wordt echt veel minder rooskleurig. En met dat geld valt het uiteindelijk ook best tegen. We vertellen jongeren dat ze met een goede opleiding op den duur echt meer gaan verdienen. Uiteindelijk bereik je met drugshandel dat mensen je bedriegen, afpersen of uit de weg willen ruimen. In het beste geval kom je in de nor en in het slechtste geval eindig je tussen zes plankjes.

    Veiligheid gaat niet alleen over drugs maar ook over demonstraties, de marathon of het Eurovisie Songfestival.

    Welk moment vergeet je niet snel?

    We wilden de problematiek rondom lachgas aanpakken. Op straat ging het niet goed, omdat handhavers geen tools hadden. In samenwerking met andere gemeenten heb ik er mede voor gezorgd dat er een landelijke code komt, waardoor politie en BOA’s echt kunnen handhaven. Vanuit de gemeente Rotterdam kun je het verschil maken voor het hele land. Dat vind ik echt geweldig!

     

    Waarin voel jij dat je voor en met de stad Rotterdam werkt?

    In Rotterdam is de haven dichtbij en dat leidt ook tot problemen in de wijken. Wat ondermijning betreft zit je in Rotterdam goed. Het werk is hierdoor uitdagend en interessant. De dingen die je hier doet, doen ertoe en dat resultaat zie je. Niet altijd van de ene op de andere dag hoor. Maar op de lange termijn zetten we echt wel belangrijke stappen. Soms zie je pas wat je gedaan hebt, als je achteromkijkt.’

    Waarom is de gemeente Rotterdam dé plek om te werken?

    Vanwege de ‘niet lullen maar poetsen’-mentaliteit! De gemeente Rotterdam kijkt naar wat kan, vervolgens krijg je de ruimte om dat te doen. Ze doet recht aan haar slogan #Makeithappen. Soms gaat het mis, maar ruimte om fouten te maken is er. En je staat niet alleen, ik ervaar vertrouwen en veiligheid in het team én collegialiteit om het samen aan te pakken.’

    Wat wil je een nieuwe collega meegeven?

    Je werkt op dossiers en brede maatschappelijke onderwerpen die er echt toe doen. Veiligheid gaat niet alleen over drugs maar ook over demonstraties, de marathon of het Eurovisie Songfestival. Hoe breed en groots wil je het hebben?!

    * Gert-Jan heeft ondertussen gekozen voor een andere uitdaging binnen gemeente Rotterdam als teamleider directie- en bestuursondersteuning van Directie Veiligheid!

    Meer verhalen lezen?

    Ik ben van beleid voor samenleven en inclusie

    Het verhaal van Sevgi

    Lees meer

    Ik ben van Rotterdamse wijken samen veilig maken

    Het verhaal van Carlijn

    Lees meer