Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Word trainee bij de gemeente Rotterdam (hbo/wo-programma)

Over het traineeprogramma

Het traineeprogramma duurt 1,5 jaar. Je houdt je bezig met allerlei Rotterdamse uitdagingen bij verschillende organisatieonderdelen binnen de gemeente en doet minimaal één opdracht in de wijk. De duur van de opdrachten bepaal je in overleg met jouw opdrachtgevers. Je kunt dus de ene keer een opdracht van 3 maanden doen en de andere keer een opdracht van 6 maanden. Door het uitvoeren van verschillende opdrachten leer je de organisatie snel en goed kennen.
 
Tijdens het traineeprogramma werk je aan je eigen (persoonlijke en professionele) ontwikkeling. Elke opdracht stem je inhoudelijk af met een mentor. Je volgt regelmatig trainingen en spreekt maandelijks af met je eigen coach. Het traineeprogramma doorloop je samen met je traineegroep: collega’s met wie je trainingen volgt en projecten doet. Bovendien kun je binnen de gemeente, in de stad en met verschillende stakeholders een groot netwerk opbouwen.

Dit ben jij

 • Je hebt een hbo- of wo-diploma (bachelor of master) in een technische of niet-technische richting*.
 • Je bent op of na 31 augustus 2018 afgestudeerd.
 • Je bent minimaal 36 uur per week beschikbaar.
 • Je spreekt en schrijft vloeiend Nederlands.
 • Je bent beschikbaar op de digitale selectiedag: vrijdag 24 juli 2020.

 

*Denk bij technische richtingen aan:
Civiele techniek, Werktuigbouwkunde, Planologie, Bouwkunde, Verkeerskunde, Geotechniek, Geotechnical Engineering, Technische Bedrijfskunde, Technische Bestuurskunde, Land- en Watermanagement, Inrichting en Waterbeheer, Water Resources Management, Natuur- en Landschapstechniek, Industrial Design, Natuurkunde, Informatica, Data Science.

 

Dit bieden we je

Bij de gemeente Rotterdam is er veel ruimte om je werk naar eigen inzicht uit te oefenen op een plek naar keuze. Dit kan op een van onze kantoren zijn, zoals het Stadhuis, het Timmerhuis, de Librijesteeg of De Rotterdam, maar ook iedere andere plek in de stad. Zolang het jou inspireert en je je werk samen met anderen goed kunt doen.
 
Daarnaast kun je rekenen op:

 • Een startsalaris van € 3.057,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek.
 • Een tijdelijk dienstverband voor de duur van 1,5 jaar, met de mogelijkheid tot verlenging of een vaste aanstelling.
 • Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een individueel keuzebudget waarin je je vakantiegeld en je eindejaarsuitkering mag laten uitbetalen wanneer jij wilt, een collectieve ziektekostenverzekering, uitstekende verlofregelingen, een smartphone en iPad.

Over je motivatiebrief

Beantwoord in je motivatiebrief in elk geval onderstaande vragen:

 • Waarom solliciteer je bij de gemeente Rotterdam? 
 • Wat spreekt je aan in een traineeprogramma?
 • Wat verwacht je van het traineeprogramma?

Over de extra opdracht

Ieder nieuw college van B&W (burgemeester & wethouders) maakt na de gemeenteraadsverkiezingen afspraken en legt deze vast in het coalitieakkoord. In het coalitieakkoord 2018-2022 worden vier thema’s uitgelicht: Energietransitie, Nieuwe economie, Levendige stad en Minder armoede. Kies één van de vier thema’s en beantwoord onderstaande vraag in een vorm naar keuze, denk hierbij aan een tekening, PowerPointpresentatie of een video van maximaal twee minuten. Zolang jouw visie maar goed naar voren komt!​

Stel, jij hebt het voor het zeggen. Hoe zou jij dan met het door jou gekozen thema aan de slag gaan?


Let op! In verband met het coronavirus start het traineeprogramma digitaal. Dit geldt voor zowel de introductieweek als het merendeel van de opdrachten. Houd er dus rekening mee dat je in ieder geval de eerste tijd vanuit huis zult werken. De gemeente ondersteunt je hierin door het uitlenen van een iPad of laptop. Hoe lang thuis werken zal duren, is op dit moment nog niet duidelijk. Het gehele selectieproces zal ook digitaal plaatsvinden. Bij uitnodiging voor de selectiedag ontvang je hier t.z.t. meer informatie over.