Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Ton is van de stad en van de Rotterdammers

Het verhaal van Ton

Ton Legerstee: foto Rene Castelijn

Ton Legerstee is geboren Rotterdammer, 64 jaar en houdt van de stad, de mensen en van zijn werk. Hij heeft veel interesses, is hardloper, stadsgids en dagvoorzitter. Hij houdt zich voor de helft van de tijd bezig met gesprekken en conferenties leiden. Daarnaast is hij betrokken bij het programma ‘Sterke schouders, sterke stad’ en bij programma’s op het gebied van meer bewegen en wandelen in de stad en bestrijding van overgewicht.

Waar word je enthousiast van in je werk?

"Van blije mensen word ik zelf ook blij. Als mensen tevreden zijn of zeggen wat heb je dat toch fijn gedaan. Maar ik wil ook resultaat boeken. Ik vind dat we af en toe te veel met elkaar vergaderen. Het gaat om lef en dingen doen, je nek uitsteken en niet eindeloos alles afwegen. Ik ben drie, vier jaar bezig geweest om groepen kinderen zes uur langer per week naar school te laten gaan. We merken dat kinderen op Rotterdam zuid daardoor een inhaalslag hebben gemaakt en beter gaan presteren. Maar ik word ook blij als ik het strandbadje zie dat ik 40 jaar geleden hielp aan te leggen. Dat daar, in het Kralingse bos, nog steeds 3.000 mensen in de zomer liggen te zonnen!"

No pain, no glory, zelfs de zestigste marathon ging niet zonder pijn

Wat is jouw passie om voor de gemeente Rotterdam te gaan werken?

"Mijn passie is dat ik iets kan betekenen voor de Rotterdammers, voor mensen. Ik heb in 40 jaar werken voor Rotterdam heel veel verschillende dingen gedaan. Je kan het zo gek niet bedenken of ik heb het wel gedaan. Juist dat vele switchen heeft mij ver gebracht. Het is altijd goed veel te leren en nieuwe mensen te ontmoeten, dat vind ik belangrijk en dat houd je jong."

Heb je nog dromen?

"Ik heb niet zoveel dromen meer. Mijn droom is wel dat mensen beter met elkaar omgaan en meer naar elkaar luisteren. Ik word blij als de gemeente meer naar buiten gaat, meer praat met de Rotterdammers zelf."

Waar ben je trots op?

"Ik ben trots op mijn behaalde resultaten die ertoe doen in de stad en die ook het verschil maken. De met zes uur verlengde schoolweek, het feit dat 100 scholen weer een gymleerkracht hebben, het aantal scholen die gebouwd zijn, de verbeterde relatie tussen de gemeente en universiteit, het strandbad, een veel gebruikt mooi plantsoen dat ik heb aangelegd. Maar ook concrete resultaten uit bijeenkomsten die ik heb geleid. Dat soort tastbare resultaten maken mij trots."

Welke weg heb jij bewandeld naar de marathon?

"Ik ben begonnen omdat ik een vrij ongezonde levensstijl had zo’n twintig jaar geleden. Ik was tien kilo zwaarder dan nu en ik dronk redelijk wat. Toen ik interimmanager werd kreeg ik een heel zware cursus met reflectie over mijn eigen functioneren. Ik heb toen geleerd dat hardlopen helpt om erachter te komen wie ik ben en waarom ik dingen doe. Soort meditatie. Mijn zoon liep hard op zaterdagochtend en ik ben meegegaan. Zo is het begonnen. In 2001 heb ik mijn eerste marathon gelopen. Hardlopen betekent veel trainen en nu ben ik zelf trainer van twee hardloopgroepen en ben ik trots op mijn eretitel hardloopburgermeester van Rotterdam!"

 

Meer verhalen lezen?
Altanie Chamilaki: foto Rene Castelijn

Ik ben van verandering teweeg brengen in Rotterdam

Het verhaal van Altanie

Lees meer
Ger Vis: foto Rene Castelijn

Ik ben van dienstverlening op z'n Rotterdams

Het verhaal van Ger

Lees meer
Ton Altanie Ger: foto Rene Castelijn

Rotterdam en de maraton

Ze horen bij elkaar

Lees meer

Vergelijkbare vacatures

  • HBO, WO
  • 36 uur
  • Dienstverlening, Sociaal/Maatschappelijk
  • € 2973 - € 4494 p.m.