Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu
Kantoren in Rotterdam, foto van Iris van den Broek

Het verhaal van Tijn

Ik ben van jonge Rotterdammers hun talent te laten ontwikkelen

De 46e verdieping van het Deloitte-gebouw biedt een prachtig uitzicht over Rotterdam. Ik sta bij de ontvangsttafel om deelnemers aan de hackathon over 21ste-eeuwse vaardigheden te verwelkomen.

Hoe ben ik daar terecht gekomen? Ik ben Tijn, trainee bij Maatschappelijke Ontwikkeling dat gaat over het sociaal beleid. Ik doe mijn tweede opdracht bij de afdeling Jeugd. In voorbereiding op de volgende collegeperiode probeert de afdeling het jeugdbeleid slimmer vorm te geven, door de vraag te beantwoorden: als je maximaal impact wilt bereiken op het veilig, kansrijk en gezond opgroeien van de Rotterdamse jeugd, waar moet je dan op inzetten? Deze vraag vereist een inhoudelijke en organisatorische zoektocht, en het is mijn taak om dit proces in goede banen te leiden.

Talenten ontwikkelen

Terug naar Deloitte. De deelnemers krijgen door mij te horen in welk groepje ze zijn ingedeeld. Ik loop ondertussen rond met koffie en waterflessen – ja, ambtenaren zijn niet altijd bezig met het schrijven van doorwrochte beleidsstukken. Ondertussen wordt er vol energie op zoek gegaan naar het beste idee. Ik geniet van de creativiteit die kan ontstaan tussen mensen die elkaar aan het begin van de dag nog niet kenden. Ergens wordt het zaadje geplant voor het concept dat een dag later door een expertjury wordt aangewezen als meest veelbelovend: Skillflix, een ‘talentenbibliotheek’. Een fysieke plek in de stad waar leerlingen hun talenten kunnen ontwikkelen, geholpen door een coach. Een uitvalsbasis van waaruit leerlingen bij bedrijven stages gaan lopen of opdrachten gaan uitvoeren om kennis te maken met verschillende beroepen.

Hackathon

Cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen is dat zij de vaardigheden aanleren die zij in de 21ste eeuw nodig hebben, zoals ondernemingszin, zelfregie en mediawijsheid. Mijn medetrainee Kristian heeft daarom voor zijn opdracht een ‘hackathon’ georganiseerd waar professionals uit onder andere het onderwijs, de overheid, het bedrijfsleven en de cultuursector vernieuwende ideeën bedenken om de Rotterdamse jeugd deze 21ste-eeuwse vaardigheden mee te geven. Een ‘hackathon’ is een begrip afkomstig uit de IT-wereld; het is een bijeenkomst van creatieve geesten die in kleine groepjes een innovatieve oplossing voor een bepaald probleem proberen te bedenken. Gezien de overlap met mijn opdracht heeft Kristian mij gevraagd om een korte analyse over het thema te schrijven, via een brief de wethouder te informeren en als ‘gastheer’ op de hackathon op te treden. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe trainees over organisatorische grenzen heen opereren om tot het beste resultaat te komen.

Ik hoop dat dit idee werkelijkheid gaat worden, zodat Kristian en ik met deze hackathon een klein beetje hebben bijgedragen aan het realiseren van de talenten van de jonge Rotterdammers.

Meer verhalen lezen?
Mannen werken in de maastunnel, foto van eric fecken

Ik ben van werken in de stad Rotterdam is mooi, werken aan de stad Rotterdam is nog mooier!

Verhaal van Annegreet

Lees meer
Trainee Hanae

Ik ben van politiek en Rotterdammers met elkaar verbinden

Het verhaal van Hanae

Lees meer

Ik ben van een samenleving creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn

Het verhaal van Roy

Lees meer