Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Leontien is van dagelijks honderden mensen testen op corona

Het verhaal van Leontien

“We gaan sneller dan de McDrive maar blijven het menselijke aspect in het oog houden.”

Een jaar geleden verruilde Leontien haar vaste baan als diabetesverpleegkundige in het ziekenhuis voor nieuwe uitdagingen in de zorg. Ze werkte onder meer mee aan een medisch onderzoek en deed wat externe klussen in de zorgsector, tot haar werk zo goed als stil kwam te liggen door corona. Als verpleegkundige aarzelde ze geen moment: ze zou haar steentje bijdragen en ging als ‘bemonsteraar’ aan de slag in de corona-teststraat van de GGD.

Wat doe je precies als bemonsteraar?

"Het werk in de teststraat heeft twee kanten. Die diensten wissel ik met elkaar af. Aan de ene kant regelen we per afspraak de administratie en aan de andere kant voert de bemonsteraar – compleet met beschermend schort, mondkapje en spatbril – de coronatest uit. Eerst in de keel, dan in de neus. Vervolgens gaat de test in een buisje met vloeistof waar een sticker met een streepjescode op gaat. De code en persoonlijke gegevens worden ingevoerd op het digitale labformulier en als alles in orde is, kunnen we door naar de volgende. Een aantal keer per dag worden de buisjes opgehaald en in het laboratorium onderzocht."

Waarom werken in de teststraat?

"Eerder dit jaar, toen corona net uitbrak, heb ik op de corona-afdeling in het ziekenhuis bijgesprongen. Dat was een heel intensieve tijd. Toen de werkdruk op de afdeling afnam, ben ik in de teststraat gestart. Ik vind het belangrijk om mijn steentje bij te dragen, maar ik ben ook gewoon nieuwsgierig en vind het belangrijk dat ik plezier heb in mijn werk. In de teststraat zit de uitdaging voor mij in de bijzondere dynamiek. We willen de testen zorgvuldig maar snel afnemen én zorgen voor een prettige ervaring."

Als je vriendelijk wordt verwelkomd in de teststraat, maakt dat de hele ervaring prettiger.

Hoe vind je de balans in die dynamiek?

"Het is behoorlijk lopendebandwerk; per persoon hebben we drie minuten de tijd. Zo kunnen we ongeveer twintig personen in één uur testen. We gaan sneller dan de McDrive, maar het is natuurlijk vooral belangrijk dat iedereen fijn geholpen wordt. Het menselijke aspect houden we daarom zeker in het oog. We leggen mensen eerst uit wat er precies gaat gebeuren, zodat ze minder gespannen zijn. De kans bestaat dat ze ooit nog eens terug moeten komen voor een nieuwe test, dus je wilt er zo’n positief mogelijke ervaring van maken."

Hoe houd je de sfeer erin?

"Het team is heel divers: er zijn geneeskundestudenten die komen helpen, maar ook meiden die net hbo-v hebben afgerond of juist verpleegkundigen die al met pensioen zijn. We leren ontzettend veel van elkaar en de sfeer onderling is gezellig; we kunnen echt met elkaar lachen. De crew, voornamelijk jongeren en studenten, zorgt voor de eerste ontvangst; zij hebben een heel belangrijke rol. Als je vriendelijk wordt verwelkomd, maakt dat de hele ervaring al prettiger. Via een portofoon geeft de crew aan ons door welke kleur auto eraan komt en welke personen in de auto getest moeten worden. Dagelijks worden mensen uit heel Rotterdam en omgeving getest, dus ik zie constant verschillende mensen en daardoor de verschillen in de Nederlandse samenleving. Wat me opvalt is dat half Nederland een grijze of zwarte auto rijdt, wat best ongezellig is. Als er een roze auto de straat in komt, blijft dat niet onopgemerkt."

Bekijk de vacatures

 

Meer verhalen lezen?

Ik ben van informatie verzamelen om nieuwe besmettingen te voorkomen

Het verhaal van Sander

Lees meer